Dietele "minune"

GHIDUL SCĂDERII ÎN GREUTATE

Exista pur si simplu sute de diete care au fost o data promovate ca fiind cel mai bun concept de slabire. Din pacate, cele mai multe dintre ele, in incercarea lor de a reusi, implica omiterea anumitor alimente, si cateodata chiar un intreg grup de alimente (de exemplu dietele bogate in proteine sugereaza reducerea masiva a carbohidratilor)
 
Dietele „minune” iau forma in multe feluri: cu grasimi putine, carbohidrati multi, proteine multe sau concentrandu-se asupra unui singur tip de aliment ca de exemplu grepfrutul. Acestor diete le lipseste majoritatea nutrientilor ca de exemplu fibrele si carbohidratii, ca si vitaminele selectate, mineralele, si fitochimicalele protectoare, de exemplu antioxidantii (substantele care se gasesc in legume si care protejeaza impotriva bolilor). Pe termen lung, neprimind cantitatea corespunzatoare a acestor nutrienti, poti dezvolta mai tarziu in viata serioase probleme de sanatate.
 
Pentru grupurile de alimente care sunt permise in aceste diete, proportiile sunt ori mult mai jos ori mult mai sus fata de cele recomandate de catre majoritatea organizatiilor de sanatate.
 
Toate aceste diete au un lucru in comun: ofera doar o solutie temporara  si odata ce dieta e oprita, kilogramele pierdute se pun de obicei la loc. Aceasta din cauza ca nici una dintre aceste diete nu te invata cum sa mananci corect.
 
Cum pot identifica o dieta „minune”?
 
Nu s-a stabilit inca un concept pentru identificarea dietei „minune”, dar multe au urmatoarele caracteristici:
 
– Recomandarile care promit o rezolvare rapida.
 
– Anunturi care suna prea bine pentru a fi adevarate .
 
– Concluzii simpliste trase dintr-un studiu complex.
 
– Recomandarile bazate pe un singur studiu.
 
– Declaratiile dramatice care sunt infirmate de catre organizatii stiintifice onorabile.
 
– Listele cu alimente „bune” si „proaste”.
 
– Recomandarile care ajuta la vanzarea unui produs anume (de obicei un supliment nutritiv).
 
– Recomandarile bazate pe studii publicate fara a fi analizate de catre alti cercetatori.
 
– Recomandarile din studii care ignora diferentele intre indivizi si grupuri.
 
– Eliminarea unuia sau mai multor grupuri dintre cele 5 grupuri de alimente.
 
Devotandu-te unui stil de viata care include sportul si un regim alimentar corespunzator cu portii moderate reprezinta inca cea mai buna metoda de slabire si de mentinere a greutatii. Majoritatea oamenilor care schimba o dieta tipica bogata in grasimi si o viata sedentara intr-o dieta care urmeaza piramida alimentatiei va slabi incet si sigur.