Energia

GHIDUL NUTRIŢIEI GENERALE

Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in timpul somnului. Energia obtinuta prin oxidarea alimentelor este utilizata pentru mentinerea functiilor vitale, pentru adaptarea la conditiile mediului extern (termoreglare), dar si pentru activitatea fizica (profesionala, casnica, sportiva). 

Chiar atunci cand stam intinsi in pat, fara sa facem nici o miscare, corpul tot are nevoie de aproximativ 1600 kcal (pentru un individ de 70 kg) pentru metabolismul celular, mentinerea temperaturii si buna functionare a inimii, plamanilor si a celorlalte organe interne. Consumul caloric poate creste dramatic, de la 1,2 kcal/minut in repaus complet, pana la 20 kcal/minut in eforturi foarte intense. Mersul necesita in jur de 5 kcal/minut, iar alergarea 10-12 kcal/minut. 

Dar ce este caloria? Caloria este o unitate de masura a energiei, reprezentand caldura necesara incalzirii cu 1 grad Celsius a 1 cm3 de apa. In nutritie se foloseste pentru a exprima valoarea energetica a alimentelor.
 
Unitatea de masura cea mai folosita este kilocaloria (1 kcal = 1000 calorii) insa prin cartile americane veti intalni folosita ca unitate de masura  „caloria” – dar de fapt se refera tot la kilocalorie.
 
Asa cum spuneam, necesarul caloric al organismului este determinat si de nivelul de activitate fizica. Sportivii au de obicei necesitati calorice mai ridicate decat indivizii obisnuiti (ajungand uneori la valori extrem de ridicate – 10.000 – 12.000 kcal/zi, comparativ cu 2500 – 3000 kcal/zi pentru o persoana cu activitate fizica moderata sau usoara). Gasiti detalii suplimentare in ghidul scaderii in greutate.