Principii de alimentaţie
GHIDUL NUTRIŢIEI GENERALE
Incercati sa aveti un regim alimentar cat mai variat
Regimurile prea monotone, asa cum pot fi cele ale unor sportivi de performanta si pe care le gasiti descrise prin reviste – reprezinta o alegere proasta fiindca priveaza organismul de o serie de nutrienti esentiali pentru sanatate.
In regimurile adoptate de unii culturisti nu se gasesc prea multe fructe, lactate si carne rosie. Este important ca acestea sa fie introduse in regimul vostru, deoarece fructele contin o multime de vitamine si antioxidanti, lactatele contin calciu, iar carnea rosie este bogata in fier si alte minerale, in special zinc. O cantitate insuficienta de calciu poate conduce la osteoporoza, mai ales in cazul femeilor.
Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat
Echilibrul se refera la raportul dintre diversele grupe alimentare, astfel incat sa va bucurati de toate beneficiile pe care vi le aduc nutrientii din alimente.
Un regim alimentar dezechilibrat, care se concentreaza exagerat de mult asupra unei grupe de alimente, in ciuda aportului caloric suficient, poate conduce la carente nutritionale.
Mancati alimente care va asigura suficienta energie
De multe ori, sportivii sunt tentati sa adopte regimuri cu un continut redus in carbohidrati, in special daca urmaresc sa slabeasca. Problema cu aceste regimuri este faptul ca priveaza organismul de o importanta sursa de energie. Rezervele de glicogen nu vor fi permanent reumplute si astfel organismul ajunge sa foloseasca proteine pentru a produce energie si in acest fel se pierde o parte din masa musculara.
Este important sa consumati cantitati suficiente de calorii pentru a oferi organismului suficienta energie necesara sustinerii activitatii fizice si intelectuale.
Necesitatea anumitor nutrienti in dieta depinde de o serie de factori printre care se afla sexul, varsta, nivelul de activitate fizica, starea de sanatate.
Fiti moderati, ceea ce inseamna sa mancati exact atat cat aveti nevoie pentru a face fata activitatii fizice pe durata unei zile.
Mancati frecvent
Oamenii activi trebuie sa se hraneasca mai frecvent de trei ori pe zi, ceea ce inseamna mese mici si consistente la fiecare 2-3 ore. Exista numeroase studii care arata ca mancatul frecvent previne cresterea in greutate pentru simplul fapt ca procesele digestive necesita energie, asadar se poate spune ca aceasta practica stimuleaza metabolismul si creste termogeneza.
Marirea numarului de mese stimuleaza arderea grasimilor, favorizeaza mentinerea masei musculare si reduce apetitul.