Riscuri asociate cu excesul ponderal

GHIDUL SCĂDERII ÎN GREUTATE

Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu este doar o problema cosmetica. Este un risc de sanatate. Cineva care are 40% peste greutatea normala este de doua ori mai predispus sa moara prematur decat o persoana cu greutate normala. Aceasta se datoreaza faptului ca obezitatea are legatura cu cateva probleme medicale grave, precum:
 
– Afectiuni cardiace si infarct de miocard.
– Hipertensiune arteriala
– Diabet.
– Cancer.
– Litiaza biliara.
– Osteoartrita.
– Guta
– Apneea de somn (oprirea respiratiei pe perioade scurte in timpul somnului) si astm bronsic.
 
 
Doctorii in general sunt de parere ca cu cat este mai obeza o persoana cu atat mai mult va avea probleme de sanatate. Oamenii care au 20% sau mai mult peste greutatea normala pot avea beneficii semnificative in ceea ce priveste sanatatea prin pierderea in greutate. Multi experti in tratarea obezitatii considera ca oamenii care au mai putin de 20% peste greutatea normala trebuie sa incerce si ei sa slabeasca, daca au vreunul dintre urmatorii factori de risc:
 
– Boli cronice in familie. Oamenii care au rude apropiate care au avut boli de inima sau diabet sunt mai predispusi in a dezvolta aceste probleme daca sunt obezi.
– Stari medicale preexistente. Tensiune arteriala ridicata, nivelul colesterolului ridicat, glicemie crescuta – sunt toate semnale de avertizare ale unor boli asociate cu obezitatea.
– Forma de „mar” (a corpului). Oamenii a caror greutate este concentrata in jurul abdomenului pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta o boli cardiace, diabet sau cancer, decat oamenii cu aceeasi greutate care au forma de „para” (ei concentreaza greutatea in solduri si fese).
Din fericire, chiar si o modesta pscadere in greutate de 5-10 kg poate aduce imbunatatiri semnificative pentru sanatate, ca de exemplu scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.
 
Ce legatura are obezitatea cu bolile de inima si infarctul de miocard?
Bolile de inima si atacurile de cord sunt in fruntea cauzelor de deces si invaliditate pentru oamenii din tarile civilizate. Oamenii supraponderali sunt de 2 ori mai predispusi sa aiba tensiunea arteriala ridicata, un factor de risc major pentru bolile de inima si atacuri, decat oamenii care nu sunt supraponderali. Nivelul de colesterol in sange foarte ridicat poate duce de asemenea la boli de inima si se asociaza adesea cu a fi supraponderal. A fi supraponderal de asemenea contribuie la angina pectorala (manifestata prin durere in piept  si provocata de scaderea aportului de oxigen catre inima) si moarte subita.
Vestea buna este ca o scadere chiar modesta in greutate poate reduce sansele de dezvoltare a bolilor de inima sau atacurilor de cord. Scazand in greutate cu 10% poti reduce sansele de dezvoltare a bolilor de inima.
 
Ce legatura are obezitatea cu diabetul?
Diabetul de gradul 2 reduce capacitatea organismului de a controla zaharul din sange. Este o cauza majora a mortii premature, bolii de inima, atacului de cord si orbirii. Oamenii supraponderali sunt de doua ori mai predispusi sa faca diabet zaharat de tip 2 in comparatie cu oamenii care au o greutate normala.  Poti sa reduci riscul dezvoltarii diabetului de gradul 2 prin pierderea in greutate si exercitii. Daca ai diabet de gradul 2, pierderea in greutate si activitatea fizica te poate ajuta sa controlezi nivelul de zahar din sange. Cresterea activitatii fizice iti poate permite de asemenea sa reduci din cantitatea de medicamente necesare pentru diabet.
 
Ce legatura are obezitatea cu cancerul?
Cateva tipuri de cancer sunt asociate cu a fi supraponderal. La femei, acestea includ cancerul de uter, vezica biliara, col uterin, ovare, san si colon. La barbatii supraponderali exista un risc mai ridicat in dezvoltarea cancerului intestinal si de prostata. Pentru anumite tipuri de cancer, ca de exemplu de colon sau san, nu este sigur daca riscul ridicat se datoreaza greutatii in plus sau grasimii sau o dieta cu un grad ridicat de calorii.
 
Ce legatura are obezitatea cu bolile vezicii biliare?
Boala vezicii biliare si pietrele la bila se intalnesc mai des la oamenii supraponderali. Riscul creste o data cu cresterea ta in greutate. Nu se stie exact de ce excesul de greutate induce imbolnavirea vezicii biliare.
In mod ironic, pierderea rapida in greutate sau pierderea mare in greutate, pot creste de fapt riscul de a dezvolta litiaza biliara. Pierderea in greutate lenta, modesta, de 0,5 kg pe saptamana duce mai putin probabil la formarea pietrelor la bila.
 
Ce legatura are obezitatea cu osteoartrita?
Osteoartrita este o stare des intalnita care afecteaza cel mai des genunchii, soldurile, coloana vertebrala (in special zona lombara) Avand kilograme in plus se exercita o presiune mai mare pe aceste articulatii si se erodeaza cartilajul (tesutul care acopera articulatiile) care in mod normal le protejeaza.
Pierderea in greutate poate scadea presiunea asupra genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale.
 
Ce legatura are obezitatea cu guta?
Guta este o boala care afecteaza articulatiile, fiind cauzata de nivelul ridicat al unei substante din sange numita acid uric. O mare cantitate de acid uric poate forma o masa cristalina sau solida care se depoziteaza in articulatii. Guta este mai des intalnita la oamenii supraponderali si riscul de dezvoltare al acestei boli creste daca greutatea organismului este mai mare.
Pe termen scurt, anumite schimbari in dieta pot duce la un atac de guta la oamenii care au nivel crescut de acid uric sau la cei care au mai avut guta inainte. Daca ai mai avut guta inainte, vorbeste cu doctorul inainte de a incerca sa slabesti.
 
Ce legatura are obezitatea cu apneea de somn?
Apneea de somn este o problema respiratorie care se asociaza cu execesul ponderal. Apneea de somn poate face o persoana sa sforaie mai tare si sa-i opreasca respiratia pe perioade scurte in timpul somnului. Apneea de somn poate cauza somnolenta in timpul zilei si chiar slabirea inimii. Riscul de inaintare al acestei boli creste o data cu cresterea in greutate. Pierderea in greutate imbunatateste de obicei sindromul de apnee in somn.