Alimentaţia şi creşterea în greutate

GHIDUL NUTRIŢIEI GENERALE

Cand vine vorba despre crestere in greutate, trebuie sa lamurim un aspect: important este ca aceasta sa se produca prin dezvoltarea masei musculare si nu prin acumulare de grasime. O musculatura mai bine dezvoltata va face mai puternici, ca sa nu mai vorbim despre imbunatatirea aspectului fizic, in timp ce acumularea de grasime, pe langa faptul ca este nociva pentru sanatate, strica complet imaginea oricui.
 
Ca si in cazul scaderii in greutate, trebuie sa fiti realisti in privinta cantitatii de masa musculara pe care o puteti acumula. In ecuatia transformarii corpului intra mai multi parametrii cum ar fi potentialul genetic, sexul, varsta, regimul alimentar, programul de antrenament si nu in ultimul rand, motivatia. Uitati-va cu atentie la membrii familiei voastre si in acest fel va puteti analiza potentialul.
 
Oricare ar fi punctul de pornire, trebuie sa fiti constienti ca nu se poate creste in greutate decat in conditiile unui aport caloric suplimentar, care a fost stabilit la un minim de 500 kcal/zi, peste valoarea de mentinere a regimului alimentar zilnic. Spre exemplu, o persoana care are nevoie de 2500 kcal pe zi pentru a-si desfasura activitate, va trebui sa consume peste 3000 kcal pentru a creste in greutate.
 
Contrar opiniei multora, cel mai mare impact asupra cresterii in greutate il are acest aport caloric suplimentar si nu cantitatea de proteine pe care o consumati. Dezvoltarea masei musculare necesita existenta unui aport caloric suficient pentru a sustine necesarul energetic si dezvoltarea de noi tesuturi. Un aport caloric insuficient va face ca o parte din proteinele din alimentatie si cele din structurile organismului sa fie utilizate pentru a satisface nevoile energetice, in loc sa fie folosite pentru dezvoltarea masei musculare.
 
Oricine doreste sa creasca in greutate, trebuie sa fie mult mai atent cu alimentatia decat in mod normal. Trebuie sa mancati mai frecvent, chiar daca uneori nu va este foame. Aportul caloric suplimentar este de preferat sa provina in principal din alimente. Suplimentele nutritive pot sa reprezinte o alternativa buna, in special atunci cand nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru a va prepara mese bogate in proteine – totusi este de preferat ca cea mai mare parte a dietei zilnice sa provina din alimente naturale, proaspete sau gatite. Oricat de importante ar fi proteinele pentru dezvoltarea masei musculare, nu uitati ca fara un aport optim de carbohidrati, acestea nu pot fi metabolizate in organism. Alimentele bogate in carbohidrati trebuie sa va asigure necesarul de 50-60% carbohidrati in dieta zilnica.
Carnea de vaca, pui, peste, ouale, branza – contin proteine de calitate, dar foarte putini carbohidrati. Laptele (de vaca si cel de soia), iaurtul, branza de vaci, fasolea si mazarea reprezinta surse atat de proteine, cat si de carbohidrati. Legumele, fructele, orezul, painea si cerealele sunt bogate in carbohidrati, dar contin destul de putine proteine. Ca sa consumati simultan suficienti carbohidrati si proteine, va trebui sa faceti combinatii intre grupele de alimente ce contin multi carbohidrati, cu grupele alimentare ce contin multe proteine. De exemplu, la salate adaugati ton, pui sau oua, peste paste puneti bucatele de carne cu sos, mancati paine cu branza, cereale cu lapte sau iaur si orezul fiert amestecati-l cu fasole. O alternativa la concentratele proteice poate fi un amestec de lapte praf degresat cu fulgi de ovaz sau orez fiert.