Caracteristicile regimului hipocaloric echilibrat
GHIDUL SCĂDERII ÎN GREUTATE
- Calorii – o reducere cu 500-1000 kcal/zi
- Proteine – 25-30% din aportul caloric zilnic – sportivi, 15-20% din aportul caloric zilnic – sedentari
- Carbohidrati – 55% sau mai mult din aportul caloric zilnic. Evitati zaharul, bauturile dulci, produse de cofetarie, inghetata. Inlocuiti zaharul cu indulcitor artificial
- Fibre – 20-30 g/zi. Mariti consumul de fibre vegetale – fasole, mazare, cereale integrale, varza, morcovi, pastarnac, telina
- Grasimi – 15-20% din aportul caloric zilnic – sportivi, 25-30% din aportul caloric zilnic – sedentari. Eliminati grasimile acolo unde se poate – alegeti carne slaba, evitati produsele care ar putea contine grasimi „ascunse” – mezeluri, carnati, pateuri, produse de patiserie si cofetarie. Alegeti variante dietetice ale alimentelor (lapte, branzeturi). Gatiti fara grasime – fierbere, frigere, grill
- Acizi grasi saturati – 8-10% din aportul caloric zilnic
- Colesterol < 300 mg/zi
- Limitati consumul de alcool