Cum rezolvam problema surplusului
GHIDUL SCĂDERII ÎN GREUTATE
In primul rand trebuie sa incepeti sa faceti mai mult efort fizic. Din punct de vedere psihologic, cresterea nivelului de activitate fizica reprezinta o modificare perceputa ca fiind pozitiva, spre deosebire de regimul alimentar care in multe cazuri are o conotatie negativa, de privare, de restrictie, pedeapsa. Regimul alimentar, desi necesar, reprezinta un stres, poate induce modificari de dispozitie, o stare de insatisfactie si predispune la abandon pentru ca de multe ori nu da rezultate, sau pentru ca rezultatele obtinute nu corespund nivelului de asteptari al individului. In schimb, activitatea fizica este perceputa din punct de vedere psihologic ca fiind pozitiva, avand conotatie de „rasplata” datorita starii de bine pe care o induce.
Singura cale prin care puteti scapa de grasimea acumulata este sa o metabolizati. Efortul fizic mareste consumul caloric, direct proportional cu intensitatea si durata activitatii. Asa cum am vazut, intre intensitatea si durata activitatii exista o relatie de proportionalitate inversa – cu cat este mai intens efortul, cu atat durata va fi mai redusa. In ceea ce priveste scaderea in greutate, este de preferat o activitate cu intensitate moderata, dar care poate fi sustinuta pe o perioada mai lunga de timp.
Pe masura ce individul devine mai antrenat, nivelul sau de fitness creste si astfel poate rezista timp mai indelungat la un efort mai intens, ceea ce va induce scaderea in greutate.
Retineti si faptul ca efectul efortului fizic nu inceteaza in momentul cand opriti activitatea. Timp de 30 de minute sau mai mult dupa un efort viguros, consumul caloric ramane ridicat: temperatura corpului si consumul de oxigen la nivelul tesuturilor sunt crescute, iar secretia hormonala mobilizeaza in continuare energia si accelereaza metabolismul. Un semn care ar putea dovedi acest fenomen este faptul ca dupa un antrenament intens, cel putin 30 de minute veti mai transpira…
Studiile au aratat ca efortul sportiv induce scaderea in greutate in special prin metabolizarea depozitelor adipoase, in timp ce dietele hipocalorice produc scaderea in greutate si prin metabolizarea lipidelor, dar se inregistreaza si o pierdere a proteinelor structurale (tesut „slab”) si o importanta eliminare a apei din organism. Tesutul “slab” este reprezentat in cea mai mare parte de catre musculatura (dar si de catre oase, ligamente, tendoane, sange, organe). Daca masa musculara scade, capacitatea organismului de a consuma calorii se reduce si in acest fel persoana devine mai predispusa la ingrasare.
Combinatia intre efort fizic si regim hipocaloric ataca ambele cauze ale cresterii excesive in greutate: aportul caloric exagerat (alimentatie nerationala) si consumul caloric inadecvat (sedentarismul).
Oamenii de stiinta au constatat ca simpla folosire a regimurilor hipocalorice conduce la o reducere a ratei metabolismului bazal prin pierdere de masa musculara. Introducerea efortului fizic contracareaza acest fenomen, reducand catabolizarea proteinelor structurale si inducand utilizarea lipidelor ca substrat metabolic.
A fost studiata relatia dintre momentul efectuarii activitatii fizice si alimentatie. S-a constat ca efortul fizic viguros executat inaintea unei mese inhiba apetitul si accelereaza metabolizarea grasimilor, chiar si a celor ingerate la masa imediat urmatoare.
Rata metabolica ramane crescuta dupa incetarea exercitiilor, iar grasimile ingerate la acea masa sunt utilizate pentru a reface depozitele energetice. O simpla plimbare inainte de cina are capacitatea de a reduce lipemia. Efortul fizic practicat atat inainte cat si dupa masa creste consumul caloric si metabolismul lipidic si contribuie la controlul greutatii,
Si numarul de mese dintr-o zi influenteaza nivelul lipidelor sanguine. Daca veti imparti acelasi cantitate de calorii la 3-6 mese intr-o zi (comparativ cu 1-2 mese) veti constata o reducere a nivelului colesterolului (in cazul in care acesta este crescut peste valorile normale). Organismul uman poate face fata mai usor metabolizarii grasimilor daca acestea sunt “oferite” in doze mici.