Suplimente nutritive pentru slabire

GHIDUL SCĂDERII ÎN GREUTATE

Majoritatea medicamentelor fara reteta sunt medicamente care suprima apetitul. Ele actioneaza prin „pacalirea” organismului ca nu ii este foame. Acest lucru poate fi eficace, totusi folosirea indelungata poate duce la dependenta si poate cauza probleme de sanatate. Piederea in greutate intervine cu atat mai mult daca, in timp ce iei medicamentele, faci si alte schimbari comportamentale ca imbunatatirea dietei si exercitii fizice mai multe.
 
Ma jos gasiti cateva dintre cele mai folosite medicamente de suprimare a poftei de mancare eliberate fara reteta. Vorbeste neaparat cu doctorul inainte de folosirea oricaruia dintre aceste medicamente fara reteta, deoarece unele pot fi risipa de bani, sau mai rau, periculoase.
 
Efedra (ma-huang) si ingredientul sau, efedrina s-au gasit de obicei in suplimentele nutritive naturiste pentru slabire. Efedrina se foloseste in medicamentele pentru astm, ca si in fabricarea metafetaminei, cunoscuta de obicei ca „speed”. De fapt este doar o mica diferenta intre metafetamina si efedrina. Efedrina poate suprima intr-o oarecare masura pofta de mancare, dar nici un studiu nu a demonstrat eficacitatea ei in slabire. Efedrina poate fi periculoasa. Poate provoca cresterea tensiunii arteriale, bataile neregulate ale inimii, insomnie, nervozitate, tremurat, atac de cord, si chiar moartea. Efedrina poate interactiona cu multe medicamente eliberate fara reteta. In februarie 2004, FDA a interzis oficial vanzarea de efedrina in orice supliment nutritiv in U.S. datorita riscului de imbolnavire sau vatamare.
 
St. John’s wort. Aceasta planta este folosita mai ales ca antidepresiv. Cateva studii au estimat eficacitatea ei pentru sustinerea slabirii. Daca folosesti St. John’s wort, trebuie sa eviti alimentele ce contin tiramina (de exemplu branza veche, carne afumata sau veche, vinurile,etc.) Trebuie de asemenea sa te consulti cu doctorul inainte de a lua orice alte medicamente, deoarece poate interactiona cu antidepresivele, anticonceptionalele, pastile de inima, pastile pentru subtierea sangelui si dextrometorfan (continut in diferite medicamente pentru raceala). Utilizarea St. John’s wort pentru slabire poate fi periculoasa. Nu exista studii clinice pentru sustinerea utilizarii St. John’s wort pentru slabire.
 
5-hidroxitriptofan (5-HTP). Gasit in cateva formule de slabire fara reteta, acest extract dintr-o samanta de planta din Africa de Vest a inlocuit suplimentele cu triptophan dupa interzicerea vanzarii de triptophan de catre FDA datorita asocierii lui cu o posibila si rara boala mortala a sangelui. 5-HTP nu s-a demonstrat a fi eficace pentru slabire. In doze mari, 5-HTP poate avea efecte negative asupra ficatului.
 
Chitosan. Acest supliment nutritiv se produce din chitina, un polizaharid gasit in scheletul crevetilor, crapului si al altor pesti. Chitosanul nu poate fi digerat, de aceea trece prin tubul intestinal neabsorbit fara a adauga vreo calorie. Prin natura sa chimica, Chitosanului este asociat cu alimentele grase, indepartand cateva grasimi din organism cand trece decat sa permita sa fie absorbit. Cateva studii, au descoperit totusi ca nu se slabeste mai mult cu Chitosan decat cu placebo (zaharina).
 
Cromul augumenteaza efectul insulinei si prin urmare depozitarea carbohidratilor. I s-a facut reclama ca fiind un ajutor pentru slabit si ca fat burner. Dovezile sunt neconcludente cu privire la efectul cromului asupra slabirii. Mai multe studii au esuat in aratarea vreunui beneficiu in slabire dupa consumarea acestui mineral.
 
Piruvat. Piruvatul se formeaza in organism in timpul digestiei carbohidratilor si proteinelor din mancare. Poate avea un mic efect in pierderea kilogramelor, potrivit unor studii. Gasit sub forma de acid piruvic, piruvatul poate fi gasit in diverse alimente ca merele rosii, branza si vinul rosu. Piruvatul pare a fi sigur, dar necesita un metabolism activ, scaderea apetitului si ajutorul in slabire necesita studiu suplimentar.
 
Aloe. Utilizate cel mai des ca produse tropicale pentru vindecarea ranilor, formulele orale ale aloei se adauga la produsele naturiste de slabire. Aloea orala produce un ecou catartic puternic (producand digestia) si multe produse de slabire cu aloe sunt comercializate ca si „purificatori interni” . Totusi, aloea sau produsele care contin aloe n-ar trebui ingerate oral daca aveti probleme intestinale ca de exemplu boala Crohn, colita ulceroasa sau dureri abdominale cu cauze necunoscute. Utilizarea acestui produs pe cale orala poate duce la reactii adverse ca de exemplu: crampe abdominale, diaree si probleme cu echilibrul mineralelor din corp. In plus, poate interactiona cu medicamente ca digoxin, un medicament folosit in bolile de inima. Utilizarea aloei nu s-a dovedit a mentine pierderea in greutate.
 
Cascara. Cascara este un ingredient intalnit in produsele pentru slabit. Este unul dintre putinele plante aprobate ca medicament eliberat fara reteta de catre FDA, fiind un puternic laxativ. Folosirea abuziva a acestei plante cauzeaza probleme cu mineralele din organism (potasiu, sodiu,etc.). Nu trebuie utilizata de catre femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza. Cascara poate interactiona cu medicamente ca digoxin si diuretice.
 
Papadie. Papadia este un diuretic natural. Poate produce o pierdere in greutate semnificativa prin reducerea apei din corp. Totusi, poate cauza reactii alergice si arsuri la stomac.
 
Glucomannan. Facut din radacina de Amorphophallus Konjac, glucomannan se spune ca , contribuie la pierderea in greutate prin intarzierea absorbtiei de glucoza din intestine. Niste studii limitate au aratat ca glucomannan este eficace in pierderea in greutate. Acest efect se crede ca se datoreaza „sentimentului de plin” care poate fi datorat umflarii glucomannan-ului in intestin daca a fost expus lichidelor. Totusi, s-a raportat obstructie esofagiana la cativa oameni care au utilizat glucomannan. Glucomannan si produsele care contin glucomannan s-au interzis in cateva tari datorita frecventei de obstructie gastrointestinala. Glucomannan nu trebuie utilizat de catre oamenii care au avut inainte obstructie gastrointestinala, si diabeticii trebuie sa fie precauti.
 
Guarana. Facut din semintele unei plante originare din Brazilia, guarana grabeste activitatea creierului si se foloseste pentru mentinerea slabirii datorita efectului sau diuretic. Guarana contine 3% – 5% cofeina si poate cauza cresterea tensiunii arteriale. Unele extracte cauzeaza sangerare prelungita si interactioneaza cu medicamentele care „subtiaza” sangele ca si Trombostop. Multe reclame sustin ca  guarana nu prezinta efecte adverse; totusi, aceasta afirmatie nu este adevarata. Efectele secundare ale guaranei pot include greata, ameteala si anxietate.
 
Garcinia (acid hidroxilcitric). Un ingredient gasit in cel putin 14 suplimente de slabire provine dintr-o planta originara din India sau sud-estul Asiei. Cea mai disponibila informatie in legatura cu acest produs este faptul ca nu este eficient in slabire.
 
Yerba Mate. De asemena cunoscut ca si ceai din Paraguay, yerba mate este un puternic stimulent pentru creier (doza utilizata in general reactioneaza la fel ca 100 – 200 mg de cofeina). Principalele efecte adverse raportate sunt stimularea excesiva si cresterii tensiunii arteriale. Nu s-a dovedit a fi eficient in mentinerea pierderii greutatii. Unele cazuri au raportat otravire (ducand la spitalizare) cu acest agent si utilizarea excesiva se poate asocia cu cancerul la esofag.
 
Guar Gum. Cunoscuta si ca guma, faina de guma, si guma jaguar, guar gum este o fibra nutritiva obtinuta dintr-o tufa de fasole indiana. Guar gum s-a folosit in general in cantitati mici ca agent de ingrosare a alimentelor sau medicamentelor.S-a constatat ca scade apetitul prin inducerea „sentimentului de plinatate”. Totusi, guar gum poate cauza obstructia esofagului. Capacitatea gumei de a retine apa ii permite sa se ingroase cu 10 pana la 20 de ori si duce la obstructia intestinala. Multe studii au dovedit ca nu are efect asupra slabirii.
 
Plantele diuretice. Exista o mare varietate de plante diuretice care se gasesc in general in produsele pentru slabit la fel ca si in preparatele farmaceutice din plante fara reteta. Majoritatea diureticelor provenite din tratamente eliberate fara reteta deriva din cofeina. Majoritatea plantelor diuretice nu sunt toxice dar se stie ca interactioneaza cu medicamente cu litiu (Lithobid, Eskalith), Lanoxin sau diuretice conventionale ca Lasix sau Esidrex. Plantele diuretice nu produc atata perdere de apa incat sa fie considerate eficiente in slabire.
 
Sfaturi in consumarea plantelor medicinale
 
Daca te simti rau suna-ti doctorul sau consulta-te cu un profesionsit in ingrijire medicala.
 
Nu consuma plante medicinale daca esti insarcinata sau planuiesti o sarcina.
 
Nu consuma plante medicinale daca alaptezi.
 
Nu da plante medicinale unui copil.
 
Nu consuma cantitati mari de preparate cu plante.
 
Nu consuma plante medicinale zilnic.
 
Cumpara doar preparatele care au lista cu plantele afisate pe cutie.
 
Nu consuma plante medicinale daca iei medicamente pentru o boala cronica (de exemplu, tensiune arteriala ridicata sau depresie). Daca esti nesigur, consulta-te cu doctorul inainte de consumarea oricarui preparat din plante.
 
Nu consuma remedii naturiste inainte de a vorbi cu doctorul.
 
Intotdeauna anunta-ti doctorul cand folosesti remedii naturiste sau medicamente alternative.
 
Retine ca preparatele din plante nu iti va aduce o pierdere in greutate permanenta si ca exista ingredienti multiplii in preparatele cu plante pentru slabit, dintre care unele care provoaca reactii adverse serioase si pot duce la intoxicari periculoase. Folosirea remediilor naturiste de slabit nu este recomandata de catre comunitatea medicala datorita riscului crescut de toxicitate si lipsei eficientei clinice.