Cafeina

GHIDUL SUPLIMENTELOR NUTRITIVE

Cafeina este un alcaloid care se gaseste in cafea, ceai, unele bauturi racoritoare si preparate farmaceutice. Desi a fost mult timp considerata a fi utila ca supliment numai in acitivitati sportive de rezistenta, recent s-a constatat ca este de ajutor si in sporturile de forta.
Utilizarea ei se bazeaza pe proprietatile sale stimulatoare: creste nivelul de energie imbunatatind performantele atletice si creste rata metabolismului. In plus reduce congestia nazala si bronsica.
 
Timpul de injumatatire al cafeinei este de 4-6 ore, ceea ce inseamna ca un consum repetat la intervale scurte poate duce la un efect cumulativ. Efectele secundare sunt reprezentate de aparitia starii de anxietate si neliniste, nervozitate, insomnie, tulburari gastrointestinale, tahicardie, palpitatii si agitatie psihomotorie.
Mecanismul de actiune al cafeinei este explicat in primul rand de capacitatea ei de stimulare a secretiei de catecolamine (adrenalina) care accelereaza „arderea” grasimilor si protejeaza depozitele de glicogen.
 
Efectul benefic in antrenamentul de forta nu este pe deplin inteles, insa se banuieste ca ar fi vorba de activarea maximala a fibrelor musculare si de eliberarea calciului in celulele musculare, ceea ce creaza un mediu propice unor contractii mai puternice. O alta teorie afirma ca administrarea cafeinei care este stimulator al sistemului nervos central, afecteaza la nivel psihic sportivii, dandu-le senzatia ca pot sa se antreneze mai mult si mai puternic.
 
De asemenea, s-a constatat ca acest supliment da rezultate mai bune la sportivi cu experienta de antrenament, decat la incepatori.
 
Doza recomandata este de 3-6 mg/kgcorp/zi, administrata cu 30-60 de minute inainte de antrenament (adica 150-400 mg/zi – aproximativ cat 2-4 cesti de cafea).
Fenomenul de intoxicare cu cafeina poate sa apara la mai mult de 250-300 mg, in functie de greutatea corporala a individului si gradul de toleranta la substanta.
 
Cei ce sufera de ulcer, boli de inima, hipertensiune arteriala si anemie trebuie sa evite utilizarea cafeinei. Consumul indelungat de cafeina poate sa dea un oarecare grad de dependenta, iar la intreruperea brusca a administrarii apare sindromul de sevraj, manifestat prin iritabilitate si dureri de cap.