Efedra (efedrina)

GHIDUL SUPLIMENTELOR NUTRITIVE

In primul rand ce este efedrina? Efedrina sau efedra sunt compusi activi (alcaloizi) ce se gasesc in plante precum Ma Huang, denumit si efedra chinezeasca sau ceaiul mormonilor sau in alta planta numita Sida Cordifolia, dar exista in jur de 40 de specii de plante care contin acesti alcaloizi.
 
In medicina, efedrina este folosita in special pentru capacitatea sa simpatomimetica. Acest termen se refera la similaritatea cu actiunea adrenalinei si noradrenalinei in organism, adica acei hormoni de adaptare care ne pun in starea de „fuga sau lupta” atunci cand e cazul. Fiecare a experimentat de multe ori in viata senzatia data de secretia de adrenalina: cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale, frecventei respiratorii si a amplitudinii respiratiilor, dilatarea pupilelor, atentie marita, stare de agitatie, transpiratii reci, piloerectie si altele. Si consumul de efedrina poate induce aceste reactii.
 
Ceea ce intereseaza pe noi este faptul ca in multe dintre produsele pentru slabit se gaseste efedrina. Este destul de cunoscuta combinatia efedrina, cafeina si aspirina. Unii folosesc aceste substante direct procurate din farmacie, altii cumpara produse pentru slabit care contin extracte din plante ce au in compozitie alcaloizii respectivi.
 
De mult timp efedrina este introdusa pe lista substantelor dopante si cred ca va aduceti aminte de Andreea Raducan careia i-a fost retrasa medalia de aur pentru un medicament ce contine pseudoefedrina, un alcaloid similar cu efedrina.
 
Sa intelegem intai de ce se foloseste efedrina pentru cei ce vor sa slabeasca. Pe suprafata multor celule ale organismului sunt localizati  beta-receptori.  Acesti  beta-receptori leaga beta-agonistii adrenalina si noradrenalina. Cand un  beta-agonist se leaga de un  receptor, acesta initiaza o serie de reactii chimice care vor activa o serie de enzime, dintre care unele cu rol in lipoliza, adica acel proces metabolic prin care sunt catabolizate grasimile din corp. A fost demonstrat ca efedrina administrata in doze terapeutice are efecte observabile in tratamentul obezitatii, in special daca se adauga cafeina si aspirina.
 
Efectele favorabile ale combinatiei constau in lipoliza si economisirea consumului de proteine ca materie prima pentru producerea de energie (la subiectii carora li s-a administrat aceasta combinatie s-a putut remarca o scadere mai lenta a masei musculare decat la un grup de subiecti care a primit o substanta placebo). In plus se poate remarca ameliorarea atentiei si o crestere temporara a rezistentei la efort.
 
Aceasta ar fi partea frumoasa, sa zicem, insa exista o multime de posibile efecte secundare, motiv pentru care aceste produse au fost puse sub observatie si chiar interzise in SUA (desi ulterior s-a revenit asupra deciziei initiale).
 
Efecte secundare posibile
 
  • psihiatrice – stare de agitatie, euforie, iritabilitate sau din contra, depresie, anxietate
  • cardiovasculare – palpitatii, aritmii, tahicardie, hipertensiune, infarct de miocard
  • digestive – greata, varsatura, durere abdominala, reflux gastroesofagian
  • neurovegetative – tremor, insomnie, transpiratii, dureri de cap, convulsii