Inozina si colina

GHIDUL SUPLIMENTELOR NUTRITIVE

Inozina este un derivat de acid nucleic, care participa la metabolizarea purinelor, in special a adenozinei, care intra in compozitia ATP-ului.
 
Se poate intalni in compozitia multor suplimente nutritive, plecand de la premiza ca administrarea ei mareste depozitele de ATP, imbunatatind astfel calitatea antrenamentelor si performantele sportive. Unii autori sugereaza ca inozina ar juca un rol ergogenic prin efectul sau de stimulare a insulinei care grabeste eliberarea de glucoza la nivelul miocardului, ceea ce creste contractilitatea cordului. De asemenea, se pesupune ca are proprietati vasodiliatatoare. Ipoteza ca ar putea imbunatati performanta aeroba si anaeroba nu a putut fi demonstrata prin studii stiintifice.
 
Colina este un compus important in functionarea normala a celulelor. Desi poate fi sintetizata in organism, este important sa existe si in dieta. Colina intra in structura lecitinei, o componenta structurala a lipoproteinelor si fosfolipidelor din membranele celulare si in structura acetilcolinei, care controleaza activarea muschilor scheletici la nivelul jonctiunii musculonervoase.
 
Colina functioneaza ca agent lipotropic care reduce acumularea de grasime in ficat si creste aportul de acizi grasi catre ficat. Se gaseste in galbenus de ou, ficat, germeni de grau, soia, cartofi, varza.
 
Multe dintre suplimentele destinate scaderii in greutate („fat-burneri”) contin colina si inozina, dar nu exista studii care sa demonstreze capacitatea lor de a influenta procesul de metabolizare a grasimilor astfel incat sa se produca transformari semnificative ale stratului adipos.