Suplimentele nutritive pentru masa musculara

GHIDUL SUPLIMENTELOR NUTRITIVE

Sunt sigur ca toti cei care se antreneaza si urmaresc dezvoltarea masei musculare si-au pus la un moment dat intrebarea: in afara de antrenament intens, alimentatie adecvata si odihna, exista si altceva ce ar putea ajuta astfel incat progresul sa fie mai rapid si efortul depus sa fie mai eficient?
 
Sigur. Exista cateva posibilitati pentru a sustine dezvoltarea masei musculare. Din pacate nu toate sunt legale sau sanatoase, si ma refer aici la utilizarea steroizilor anabolizanti, despre care vom vorbi in alt capitol. Exista insa alte produse cu rol anabolizant (adica au capacitatea de a participa la construirea de noi tesuturi), care pot fi utilizate ca alternativa, fiind legale si fara efecte secundare.
 
Concomitent cu cresterea numarului de utilizatori de steroizi anabolizanti, s-a remarcat un trend ascendent in privinta aparitiei unor suplimente nutritive ca alternativa la activarea mecanismelor anabolice ale organismului. Anumite modificari in dieta sportivilor se presupune ca au capacitatea de a crea un mediu hormonal care faciliteaza sinteaza proteinelor in muschii scheletici. Toate firmele producatoare sau importatoare de suplimente ofera sportivilor suplimente cu aminoacizi, mergand pe presupunerea ca acestia maresc productia in organism de hormoni anabolizanti, cum ar fi testosteronul, hormonul de crestere, insulina, IGF1 (factor de crestere asemanator insulinei), ceea ce conduce la dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos. Logica utilizarii produselor cu aminoacizi a pornit de la folosirea perfuziilor cu aminoacizi in cazul pacientilor cu deficiente proteice, pentru a regla sinteza de hormoni anabolizanti.
 
Hipertrofia musculara apare datorita modificarii echilibrului dinamic dintre sinteza proteinelor si distrugerea tisulara, evident in sensul accelerarii sintezei proteice. Mediul hormonal in perioada postefort stimuleaza procesele anabolice la nivelul fibrelor musculare, inhiband degradarea proteinelor musculare.
 
Modificarile dietetice specifice care amplifica transportul aminoacizilor in muschi, cresc disponibilul de energie si maresc secretia de hormoni anabolizanti, augumeteaza teoretic efectele antrenamentului, crescand rata anabolica si/sau reducand catabolismul. Astfel balanta azotului va fi pozitiva, ceea ce constituie baza dezvoltarii musculare si a fortei.
 
Concentratele de carbohidrati cu proteine
 
Reprezinta cele mai la indemana produse care va ajuta sa va controlati necesarul de nutrienti in timpul si dupa un antrenament intens, fie aerob, fie anaerob.
Imediat dupa un antrenament de forta este indicat sa consumati o portie de supliment nutritiv bogat in carbohidrati (70-80%) care contine si proteine, pe care il preparati cu apa sau alt lichid si veti fi siguri ca procesul de dezvoltare al masei musculare are sustinere materiala, iar rezervele de energie ale organismului sunt asigurate.
 
Imediat dupa antrenament este cel mai bun moment pentru administarea unui astfel de supliment, deoarece atunci organismul are nevoie cel mai mult de el.
Insa cum va poate ajuta aceasta formula sa va construiti muschi mai puternici si mai mari? Asa cum ati inteles din capitolele anterioare, antrenamentul reprezinta doar stimulul de crestere, insa ca dezvoltarea sa aiba loc muschii au nevoie de carbohidrati si proteine pentru a crea climatul hormonal necesar dezvoltarii.
 
Proteinele si carbohidratii declanseaza secretia de insulina si hormon de crestere in organism. Insulina favorizeaza patrunderea aminoacizilor in celule, unde vor fi asamblati in noi proteine, ceea ce previne pierderea de tesut muscular. Hormonul de crestere (GH) mareste rata de producere a proteinelor si metabolizare a grasimilor. Asadar ambii hormoni conlucreaza pentru dezvoltarea masei musculare, in acest sens existand o multime de studii care confirma acest lucru.
 
Combinatia de carbohidrati si proteine mai are si rolul de a reumple depozitele de glicogen, ceea ce inseamna ca muschii vor avea la dispozitie mai multa energie. Evident carbohidratii sunt cei care refac glicogenul muscular si hepatic, insa s-a constatat ca prin adaugarea unui procent de proteine (20-30%) la aceste produse, accelereaza si intensifica procesul mentionat (datorita stimularii secretiei de insulina, care activeaza o enzima speciala, cruciala in sinteza glicogenului).
 
Cercetarile stiintifice indica faptul ca pentru cei ce se antreneaza intens, combinatia optima in cazul suplimentelor cu carbohidrati si proteine, indicata a fi administrata dupa efort este de 1,5 g/kgcorp carbohidrati si 0,5 g/kgcorp proteine.
 
Si cei ce fac antrenamente aerobe au de castigat utilizand astfel de suplimente, sau suplimente ce contin doar carbohidrati. Glicogenul stocat in ficat si muschii activi reprezinta sursa principala de energie pentru efortul aerob intens. Daca acest efort este prelungit, depozitele de glicogen se reduc si energia va fi generata prin catabolizarea grasimii, mobilizata din ficat si depozitele adipoase.
 
Epuizarea depozitelor de glicogen precipita aparitia oboselii, chiar daca muschii activi au la dispozitie suficient oxigen si energie potential nelimitata din depozitele adipoase. Aceasta senzatie de oboseala si discomfort muscular, aparuta brusc si asociata cu depletia severa de glicogen este descrisa de catre maratonisti si ciclisti drept punctul in care „se lovesc de zid”, adica au senzatia ca nu mai au energie sa continue cursa. S-a constatat ca daca in acest moment sportivul consuma o bautura cu carbohidrati, recapata energia pentru a continua efortul.
 
De asemenea, s-a constatat ca o dieta bogata in carbohidrati (sustinuta si cu ajutorul suplimentelor cu carbohidrati) administrata inainte de cursa sau antrenament, prelungeste momentul pana cand apare senzatia acuta de oboseala.
 
Asadar este o idee buna sa luati o portie de concentrat de carbohidrati imediat inainte de a incepe un antrenament cu componenta aeroba importanta.
 
Concentratele proteice
 
Aceste concentrate proteice reprezinta o cale convenabila de a consuma proteine de calitate superioara, fara un aport suplimentar de grasimi si cu un aport controlat de carbohidrati.
 
Asa cum am afirmat si in capitolul de nutritie, proteinele reprezinta nutrienti cu importanta vitala pentru organism. Stiti deja ca organismul uman nu poate depozita proteine. Fiecare miligram de proteine din corp are o functie specifica si nu exista rezerve.
 
Suplimentarea cu concentrate proteice s-a dovedit necesara pentru cei ce se antreneaza serios, in special cei ce urmaresc dezvoltarea masei musculare. In cazul acestora este necesar ca in organism sa existe o balanta azotata pozitiva, adica aportul de proteine sa depaseasca catabolizarea proteinelor.
Doza recomandata omului fara activitate sportiva este de 0,8-1 g proteine/kgcorp/zi, insa aceasta s-a dovedit insuficienta pentru sportivi. Desi degradarea proteinelor structurale creste in timpul efortului, cel putin 24-48 de ore dupa un antrenament intens sinteza proteinelor va fi crescuta. Dar pentru ca aceasta sinteza sa fie sustinuta, e nevoie ca aportul sa fie mentinut la 1,5-2 g proteine/kgcorp/zi. Cei ce fac fitness doar la nivel de intretinere pot consuma 1,2-1,5 g proteine/kgcorp/zi. De mentionat ca aceste valori includ atat proteinele din suplimente, cat si pe cele din alimentatia obisnuita.
 
Sa analizam in continuare cateva dintre sursele de proteine, folosite cel mai frecvent in fabricarea concentratelor proteice.
 
Proteinele din zer – Zerul este o fractiune a laptelui care se separa atunci cand se face branza. Cealalta proteina din lapte este caseina, care reprezinta aproximativ 80% din totalul de proteine, in timp ce proteinele zerului reprezinta aproximativ 20%. Proteinele din zer sunt considerate cele mai valoroase proteine de origine animala, avand o buna biodisponibilitate, si care sunt asociate cu o mai mare retentie azotata. Administrarea proteinelor din zer amplifica sinteza proteica si sustine functia imunitara. Aceste proteine sunt bogate in aminoacizi cu lant ramificat (leucina, valina si izoleucina), care au proprietatea de a intarzia aparitia oboselii in timpul efortului prelungit.
 
De asemenea, administrarea de proteine din zer se pare ca stimuleaza cresterea nivelului de glutation din organism – un antioxidant foarte important. Lactoferina este o proteina din zer care are proprietati bacteriostatice si protejeaza impotriva infectilor gastrointestinale si toxiinfectiilor alimentare.
 
Proteinele din zer se absorb rapid, de aceea se recomanda sa fie administrate imediat dupa antrenament.
In comert se gasesc sub forma de pudre simple (30% din totalul proteic), concentrate proteice din zer (30-85% proteine) sau izolate proteice (90% sau mai mult).
 
Proteinele din soia – Soia este o excelenta sursa de proteine, in ciuda lipsei aminoacidului metionina. Se prezinta sub forma de concentrat proteic din soia (70%) si izolat proteic din soia (90%). Soia ca atare contine in jur de 35-40% proteine. In functie de modul de procesare, proteinele din soia pot contine sau nu izoflavone, compusi cu rol protector impotriva cancerului si osteoporozei, care reduc concentratia serica de colesterol si trigliceride, avand astfel si un rol protector impotriva bolilor coronariene.
 
Proteinele din ou – Concentratul proteic obtinut din albus este foarte hranitor, ovalbumina fiind considerata o proteina de referinta (reprezinta „standardul de aur”, cu care se compara alte proteine). Totusi este o sursa de proteine destul de scumpa.
 
Colostrul – Reprezinta secretia glandelor mamare care apare inainte ca lactatia propriu-zisa sa se instaleze (in primele cateva zile dupa nastere). Ca supliment nutritiv reprezinta o sursa importanta de proteine si alti nutrienti, cum ar fi calciul si vitamina D, precum si numeroase imunoglobuline, factori antimicrobieni (lactoferina, lactoperoxidaza, lizozim) si factori de crestere (IGF1).
Pentru sportivi, colostrul este important datorita prezentei IGF1 care are proprietatea de stimulare a dezvoltarii celulare (musculare) si care in combinatie cu proteine de calitate asigura mediul anabolic adecvat. Pe de alta parte, factorii imunologici aminititi previn aparitia unor boli infectioase gastrointestinale. Doza zilnica recomandata este de 60 grame.
 
 
Siguranta administrarii concentratelor proteice
 
Multi sportivi isi pun intrebarea daca utilizarea acestor „prafuri” este sigura pentru organism si daca nu pot sa apara efecte secundare in timp, in special la nivel hepatic si renal.
 
Au fost efectuate multe studii si majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca nu exista nici o dovada ca indivizii sanatosi care consuma cantitati mari de proteine, dar adaptat nevoilor lor (raportat la nivelul de efort fizic depus), ar avea de suferit de pe urma acestei practici.
 
O doza de 2-2,5 g/kgcorp/zi in conditii de antrenament de forta este bine tolerata si nu este insotita de efecte secundare.